Fotografii portret: ce sunt si cum le recunoastem
Fotografia tip portret reprezintă o ramură a fotografiei ce are ca rol să captureze în imagini personalitatea, emoțiile și trăirile unei persoane. Pentru a face asta, se folosesc jocuri de lumini, umbre și diferite posturi care transmit anumite gânduri sau sentimente. Adesea, fotografiile tip portret sunt folosite în scop comercial, formal, de business sau la anumite evenimente. Odată cu evoluția platformelor de socializare însă, acestea au devenit tot mai populare, câștigând teren comparativ cu alte tipuri de fotografie. Tot de aici rezultă și scopul final al realizării unor astfel de fotografii, de la Social Media la materiale de business și nu numai.
Fotografii portret: cum sa le realizezi pentru rezultate profi
Fie că ai deja experiență în domeniul fotografiei sau ești la început de drum în acest domeniu, ți-am pregătit 7 sfaturi utile care să te ajute să realizezi cele mai bune fotografii portret pentru clienții tăi. Vei descoperi cum să creezi poze cu impact, pornind de la reguli simple. Astfel, până vei parcurge tot articolul, vei ști cum să faci cele mai reușite poze tip portret.
1. Alege fundalul potrivit.
În fotografia portret, fundalul este la fel de important ca modelul. Un fundal prea încărcat, care îți fură privirile, va acapara atenția care trebuie să fie direcționată, în mod normal, spre subiectul pozei.
De obicei pentru fotografia portret se folosește un fundal netru, care să fie aerisit, cât mai simplist, care nu obosește prin detalii vizuale și nu ”umbrește” modelul. Cu toate acestea, uneori e bine să experimentezi și să optezi pentru un fundal mai îndrăzneț. Un exemplu bun ar fi un perete sau gard care să adauge un plus de culoare sau să cucerească prin textură. O astfel de alegere nu va ”fura” din atenția subiectului, ci mai degrabă îi va pune în valoare caracteristicile și va atrage privirile asupra imaginii.
O altă tehnică este exact contrariul, să adaugi un obiect în fundal pentru a crea un context. De exemplu, un muzician în fața unui pian. În acest fel, transmiți o întreagă poveste cu o singură imagine.
2. Pregateste modelul pentru sedinta foto.
Chiar și cel mai scump și performant echipament va oferi imagini slabe calitativ dacă modelul nu este în cea mai bună stare. Atunci când subiectul din imagine nu se simte confortabil, relaxat și bine în pielea sa, rezultatul nu va fi unul favorabil.
Pentru cei mai mulți dintre noi, să fii ”sub lentila” aparatului nu e ceva natural și poate deveni chiar o experiență stresantă. De aceea, treaba ta ca fotograf este să transformi experiența ședinței foto într-una simplă, distractivă, lipsită de stres și emoții negative, de care subiectul să se bucure pe deplin.
Ca să faci modelul să se simtă bine pe durata ședinței și să se vadă și în poze asta, sparge gheața! Chiar și atunci când cunoști o persoană foarte bine, aceasta se poate simți stânjenită în fața camerei, așa că fă conversație, distrage-i atenția. Comunică deschis și explică-i modelului ce fel de poze vrei să tragi sau pune întrebări, pentru a vedea ce fel de fotografii își dorește. Fii deschis la sugestii din partea modelului!
Ca să ai un avantaj atunci când tragi fotografii portret, dacă e posibil, solicită-i modelului să poarte haine în culori neutre, preferabil închise, pentru că astfel va fi mai ușor să îi evidențiezi trăsăturile faciale. Ai grijă, totodată, și la micile detalii: un nasture desfăcut, o pată pe haine, un guler șifonat etc.
Pentru o ședință foto reușită, asigură-te că ești tu, în primul rând, pregătit corect! Pregătește din timp camera și set-up-ul, fă câteva fotografii de probă, alungă orice te-ar putea distrage înainte chiar de a începe. În acest fel, îți poți concentra întreaga atenție asupra fotografiei și modelului.
3. Fotografiaza modelul #LikeAPro.
După ce ai calmat apele și modelul se simte bine în pielea sa și în compania ta, trebuie să îl ghidezi pe parcursul ședinței foto. Lucrează rapid și eficient și oferă-i instrucțiuni clare și precise. Cel mai probabil, dacă nu are experiență deja, nu va ști în ce poziții să se lase fotografiat sau ce îl avantajează, așa că va trebui să îl ghidezi. Ai grijă însă să nu îl copleșești cu sfaturi și instrucțiuni, ci mai degrabă să îl duci pas cu pas pe drumul către rezultatul pe care amândoi îl doriți.
Iată ce poți încerca:
a) pune modelul să se așeze; în acest fel, nu se va mișca în timp ce faci poze și se va simți mai relaxat;
b) privire aplecată spre obiectiv: astfel, obții o postură mai îndrăzneață, mai provocatoare;
c) întoarce-l cu umerii și corpul ușor într-o parte față de obiectiv, pentru un aspect cât mai natural;
d) pentru o perspectivă ieșită din comun, încearcă o fotografie dintr-un unghi mai puțin obișnuit: fie foarte de jos, fie de deasupra.
Pro Tip: Talia modelului va părea mai subțire dacă îl fotografiezi din profil, așa că ai putea încerca dacă vrei să obții un efect de ”subțiere” în această zonă.
4. Asigura-te ca ai lumina potrivita.
În general, lumina naturală este cea mai potrivită pentru a realiza fotografii portret. Cu toate acestea, lumina directă de la soare nu este neapărat indicată, fiindcă se creează umbre inestetice pe fața modelului. Tocmai de aceea, un studio foto profesional este o alegere potrivită, fiindcă ai posibilitatea de a seta lumina potrivită pentru fiecare fotografie. Totuși, dacă nu vrei să apelezi la echipamente dedicate pentru iluminat, poți așeza modelul lângă o fereastră, cu fața ușor îndreptată spre sursa de lumină naturală și să te bucuri de rezultate.
5. Ai grija la expunere.
Nivelul de expunere dintr-o fotografie se referă la ”cât de luminată sau întunecată” e imaginea respectivă. Când faci fotografii portret, ține minte că fața modelului este cea mai importantă, așa că ai grijă cum setezi lumina – nici prea puțină lumină (subexpusă), nici prea multă (supraexpusă). În fotografia portret, e întotdeauna mai bine să ai un fundal prea închis sau prea deschis decât să ”alterezi” aspectul feței.
6. Pune focusul pe ochi.
Fotografiile portret sunt cel mai reușite atunci când punctul central sunt ochii. În acest fel, se creează o senzație de contact vizual între modelul din imagine și privitor. Dacă vrei să folosești un truc pe care toți fotografii profesioniști îl folosesc, asigură-te că poziționezi modelul astfel încât lumina să se reflecte în ochii săi. Astfel, imaginea devine, dintr-una normală, una extraordinară, care va fura privirile tuturor.
7. Foloseste props-uri.
Transformă fotografia de profil într-o adevărată poveste vizuală și folosește props-uri care să complimenteze trăsăturile modelului sau să creeze un cadru mai atrăgător din punct de vedere vizual, care să reprezinte totodată subiectul fotografiei. De exemplu, poți adăuga o carte deschisă dacă persoana fotografiată e pasionată de citit sau un buchet de flori, dacă are o fire sensibilă, îndăgostită de natură.
Folosește aceste sfaturi ori de câte ori programezi o ședință pentru a realiza fotografii portret și vei vedea cum modelul se va simți mai relaxat, iar tu vei avea o treabă mai ușoară în spatele camerei.
Contactează-ne pentru a rezerva studioul și programează următoarea ședință foto profesională!